ممکن است برای شما هم پیش آمده باشد که با کلمه فریلنسر مواجه شده باشید و برایتان این سوال به وجود آمده باشد که منظور از فعالیت و کار بعنوان یک فریلنسر چیست.
برای انجام کارهای روتین، معمولا باید ۸ ساعت در روز از ۹ صبح تا ۵ عصر کار کنید. اما همه افراد هم علاقه به کار کردن به این شکل ندارند. این قبیل کارها، برای بسیاری کاربران دارای محدودیت بوده و خسته کننده هستند. برخی از افراد تمایل ندارند که برای دیگران کار کنند و ترجیح میدهند برای خودشان فعالیت کنند. در عین حال، برخی از افراد تمایلی به اینکه صاحب یک کسبوکار باشند نیز ندارند و میخواهند برای یک سازمان یا شخص، اما با ساعات و مکان کاری منعطف کار کنند. پس چه گزینه دیگری وجود دارد؟ اگر شما به دنبال استخدام تمام وقت یا با ساعات کاری منعطف هستید، و به تنوع در فعالیت کاری علاقمند هستید ، فریلنسینگ مناسب شماست. در این مطلب از ویپیاس مارکت به بررسی این که اصلا منظور از فریلنسر چیست و مزایا و معایب فعالیت به عنوان یک فریلنسر میپردازیم.
فریلنسر کیست؟
در پاسخ به این سوال که فریلنسر چیست میتوان گفت فریلنسر به افرادی گفته میشود که به صورت مستقل کار میکنند. به این افراد، به دید افراد خود اشتغال هم میتوان نگاه کرد. فریلنسرها به جای اینکه توسط یک شرکت، ارگان یا سازمان خاصی استخدام شوند، به صورت پروژهای کار میکنند. با توجه به اینکه فریلنسرها به صورت تمام وقت استخدام نمیشوند، معمولا بر اساس قراردادهای کوتاه مدت کار خود را انجام میدهند. بنابراین، اکثر پروژههای فریلنسری معمولا کوتاه مدت هستند.
مذاکرات هر قرارداد کاری فریلنسری، به صورت مستقل و جدا از قرارداد دیگر انجام میشود. اما اساس کار فریلنسینگ چیست؟ به کارهای فریلنسری میتوان به چشم شغل تمام وقت هم نگاه کرد. اما همچنین، میتواند به عنوان کار جانبی برای کمک به افزایش درآمد هم در نظر گرفته شود. فریلنسرهایی که به صورت تمام وقت فعالیت میکنند، معمولا کارهایشان را خودشان مدیریت و کنترل میکنند. اما فریلنسرهای پاره وقت، کارهای پروژهای انجام میدهند.
اکنون که دانستید فریلنسر کیست و فریلنسری چیست باید گفت بسته به درخواستهایی که برای کارهای فریلنسینگ وجود دارد، ممکن است یافتن کارفرما در برخی از مواقع سال دشوارتر باشد و پروژههای کمتری وجود داشته باشد. همچنین، میزان تجربه، حوزهی فعالیت و محدوده پروژه نیز در یافتن کار مناسب برای افراد فریلنسر تاثیرگذار هستند.
فریلنسرها چگونه کار میکنند؟
فریلنسرها در دستهبندیهای متفاوتی قرار میگیرند. برخی از این افراد، ترجیح میدهند که بر اساس قراردادهای کوتاه مدت، به صورت مستقل کار کنند. در حالی که برخی دیگر، ترجیح میدهند شرکت خودشان را داشته باشند. هر یک از این دو حالت مزایا، معایب و چالشهای خاص خودشان را دارند.
موردی که وجود دارد، این است که مقیاس و گسترهی همهی کارها با یکدیگر متفاوت است. بنابراین، بسیار عادی و رایج است که یک فریلنسر چند پروژه به طور همزمان داشته باشد. این همچنین، بدین معناست که میتوانند چندین کارفرما در آن واحد داشته باشند. بنابراین، افرادی که به صورت فریلنسری کار میکنند، باید طبق برنامهریزی دقیق و مشخصی پیش بروند.
در ادامهی توضیح درمورد اینکه نحوهی کار فریلنسری چیست میتوان اضافه کرد که این افراد باید قواعد منظمی داشته باشند. این به معنی انجام مذاکره به طور همزمان با چند کارفرما در پروژههای مختلف و رعایت چند ددلاین است. با این اوصاف، برنامه ریزی و نظم، یکی از مهارتهای اصلی مورد نیاز برای هر فریلنسر است که در صورت عدم وجود آن، این افراد با مشکلات جدی در کار خود مواجه خواهند شد.
مسئولیتهای یک فریلنسر چیست؟
در اصل، فریلنسرها کسبوکار خود را خودشان اداره میکنند و این، مسئولیتهای بسیار بیشتری را با خود به همراه دارد. بعنوان برخی از این مسئولیتهای بیشتر میتوان به مدیریت حسابها، بازاریابی، یافتن کارفرما، بستن قرارداد، رسیدگی به صورتحسابها و موارد متعدد دیگری اشاره کرد که افراد دارای شغلهای روتین و معمولی مجبور نیستند در کنار شغل واقعی خود انجام دهند. به همین دلیل است که برخلاف باور اکثر مردم که فکر میکنند فریلنسرها کار و زندگی بسیار راحتی دارند و اغلب در حال استراحت هستند، دغدغههای ذهنی زیادی به طور همزمان دارند.
آنها نه تنها باید پروژههای خود را همزمان پیش ببرند، بلکه باید در حال یادگیری اصول، قواعد و شیوههای جدید در زمینه کاری خود هم باشند و صد البته، باید برای انجام همهي این کارها زمان کافی در نظر بگیرند.
یکی از بزرگترین ریسکهای افراد فریلنسر این است که مسئولیت زندگی کاری و پیشرفت شغلی را برعهدهی خودشان میگذارند و تمام تلاش خود را به کار میگیرند تا از پس خرج و مخارج زندگی خود بربیایند. زندگی فریلنسری، میتواند زندگی سختی باشد، اما در عین حال، میتواند فوق العاده ارزشمند هم باشد. در هر صورت، مطمئنا افرادی که پشتکار و سختکوشی زیادی دارند، در این حرفه موفقتر خواهند بود و افراد ضعیف، ممکن است زیر بار این فشار شانه خالی کنند.
مزایا و معایب فعالیت به عنوان یک فریلنسر چیست؟
مزایای کار فریلنسر چیست و چه معایبی میتواند داشته باشد؟ اگر به این فکر میکنید که به عنوان یک فریلنسر کار کنید، باید مزایا، معایب و چالشهای آن را به خوبی بسنجید و با تمام جوانب آن آشنا شوید.
برخی از مزایای کار فریلنسری عبارت هستند از:
- ساعت کاری منعطف: شما به عنوان یک فریلنسر میتوانید انتخاب کنید که در کدام ساعات کار کنید و برنامه خود را متناسب با تعهداتی که دارید، تنظیم کنید. یکی از بزرگترین مزایای فریلنسری، این است که ساعات کاری آن دست خودتان است و نیازی ندارد که در ساعت خاصی سر کار خود حاضر شوید.
- تنوع انتخاب: در حالی که به اغلب کارمندان شغلهای روتین گفته میشود که برای چه مشتریانی کار کنند، شما به عنوان یک فریلنسر، کمتر به بازارها یا بخشهای خاص محدود میشوید و میتوانید پروژههای خود را خودتان انتخاب کنید.
- کنترل بیشتر: شما میتوانید اهدافتان را خودتان تعیین کنید و در زمینه کسبوکار خود، مهارت پیدا کنید.
از طرفی دیگر علیرغم موارد فوق، کار فریلنسری یکسری معایب هم دارد که باید آنها را در نظر داشته باشید. این معایب، عبارت هستند از:
- ثبات و پایداری کم: از آنجایی که در کار فریلنسری باید به مشتریان و کارفرمایان کافی دست پیدا کنید و این امر برعهدهی خودتان است که کارتان را پیدا کنید، بسیاری از فریلنسرها از ثبات مالی کمتری در مقایسه با کارمندان شغلهای روتین برخوردار هستند. همچنین، تضمین کمتری هم در کار فریلنسری برای آینده وجود دارد.
- مزایای کمتر: بسیاری از شرکتها مزایایی مانند بیمه یا برنامههای بازنشستگی را برای کارکنان خود ارائه میدهند. در صورتی که فریلنسرهای خوداشتغال، از چنین مزایایی برخوردار نیستند و خودشان مسئول مزایا و امتیازاتی که دریافت میکنند، هستند.
چگونه به عنوان یک فریلنسر کسب درآمد کنیم؟
با آگاهی از اینکه فریلنسر کیست باید بدانید که چطور میتوانید از این حوزه کسب درآمد کنید. روشهای متفاوت و مختلفی برای پیدا کردن کار و درآمدزایی به عنوان فریلنسر وجود دارد که در ادامه، به آنها میپردازیم:
- پلتفرمهای فریلنسری: پلتفرمهای فریلنسری زیادی از قبیل Upwork، Freelancer، Fiverr و Guru وجود دارد. این پلتفرمها به فریلنسرها اجازه میدهند تا پروفایل ایجاد کنند، برای پروژهها پیشنهاد بدهند و مهارتهای خود را به مشتریان بالقوه نشان دهند.
- شبکههای اجتماعی: شما میتوانید از رسانههای اجتماعی برای تبلیغ خدمات خود و دستیابی به مشتریان بالقوه استفاده کنید. میتوانید در پلتفرمهایی مانند توییتر، اینستاگرام و لینکدین که به عنوان یکی از مراجع اصلی پیدا کردن پروژههای فریلنسری شناخته میشود، پروفایل ایجاد کنید و به روزرسانیهای مربوط به کار خود، نمونه کارهایتان و تخصص خود را به اشتراک بگذارید.
- ارجاعات: این شیوه، روشی بسیار قدرتمند برای یافتن مشتریان جدید است. از مشتریان فعلی و گذشته خود بپرسید که آیا کسی را میشناسند که به خدمات شما نیاز داشته باشد یا میتوانند مشوقهایی برای ارجاع به شما معرفی کنند؟
- شبکهسازی: در رویدادها شرکت کنید، به جوامع آنلاین بپیوندید و با سایر فریلنسرهایی که در زمینه مرتبط با کار شما فعالیت میکنند، ارتباط برقرار کنید. شبکهسازی میتواند به شما کمک کند مشتریان جدیدی پیدا کنید و در مورد فرصتهای جدیدی که میتواند برایتان ایجاد شود، چیزهای جدیدی بیاموزید.
- سایتهای کاریابی: سایتهای کاریابی زیادی وجود دارند که فرصتهای فریلنسری را منتشر میکنند. برخی از سایتهای کاریابی محبوب برای فریلنسرها FlexJobs، Indeed، Remote.co و Upwork نام دارند.
- ارسال مستقیم ایمیل: شما میتوانید با ارسال ایمیلهای شخصی سازی شده که مهارتها و تجربه شما را برجسته میکنند، مستقیما با مشتریان بالقوه خود تماس بگیرید. توجه داشته باشید که حتما درمورد مشتری تحقیق کنید و ایمیل خود را با نیازهای منحصر به فرد آنها تنظیم کنید.
به خاطر داشته باشید که پیدا کردن کار به عنوان یک فریلنسر، به زمان و تلاش نسبتا زیادی نیاز دارد. چیزی که اهمیت دارد، این است که در طول این پروسه باید فعال، مصر و صبور باشید. به بهبود مهارتها و گسترش شبکه خود ادامه دهید. بدین ترتیب، شانس خود را برای یافتن فرصتهای جدید افزایش خواهید داد.
نکته مهم: به دلیل محدودیتهایی که برای کاربران ایرانی وجود دارد، برای فعالیت در سایتهای فریلنسری خارجی نظیر Freelancer.com و کسب درآمد دلاری از کارفرمایان خود، به یک سرور مجازی نیاز دارید. سایتهای فریلنسری، این محدودیتها را بسیار جدی میگیرند و در صورت استفاده از VPNهای معمولی، امکان دارد که حساب شما را مسدود کنند.
در صورتی که با داشتن سرور مجازی، میتوانید به عنوان یک شهروند خارجی از یک کشور بدون محدودیت، از خدمات این سایتها استفاده کنید. بدین ترتیب، احتمال مسدود شدن حسابتان به خاطر محدودیتهای موجود برای کاربران ایرانی، به حداقل خواهد رسید. برخی از لوکیشنهای سرور که از درصد اطمینان بالایی برای فعالیت بعنوان یک فریلنسر برخوردارند و در اکثر سایتها مجاز به فعالیت هستند میتوان به سرور مجازی ترکیه، سرور مجازی آمریکا و سرور مجازی فرانسه اشاره کرد.
برای آماده کردن خود برای کسب موفقیت در کار فریلنسری، باید چند ویژگی منحصر به فرد داشته باشید. موارد زیر، یکسری ویژگی ضروری هستند که به شما نشان میدهند برای موفقیت در این کار باید روی چه مواردی بیشتر تمرکز کنید.
- نظم و انظباط: در کار فریلنسری، هیچ رئیسی با گوشه چشم شما را زیر نظر نمیگیرد و زمانی که یک ساعت به جای کار کردن، خرید آنلاین میکنید، همکارانتان کنارتان نیستند که شما را قضاوت کنند. با این حال، داشتن انضباط شخصی برای ادامه مسیر ضروری است.
- تداوم و پایداری: پشتکار داشتن در هر کاری همیشه اهمیت بسیار زیادی دارد. اما زمانی که بهتازگی به عنوان یک فریلنسر کار خود را شروع کردهاید و تلاش میکنید تا پایههای کار خود را استوار کنید، بیشتر اهمیت پیدا میکند.
- صبر و استقامت: شما به عنوان یک فریلنسر، باید قدرت “نه” شنیدن داشته باشید. زیرا این کلمه را بیشتر از هر کلمه دیگری در کار خود خواهید شنید. نام این بازی، Rejection است و شما بارها و بارها با عدم پذیرش مواجه میشوید. “نه” شنیدن، انرژی زیادی از شما میگیرد و حتی ممکن است منجر به سرخوردگی شما شود. اما باید ذهن خود را برای این بازی آماده کنید.
- سازماندهی: در کار فریلنسری، شما مسئولیت بسیاری از موارد را به تنهایی برعهده دارید. پیگیری کردن دستمزد و یافتن پروژهی جدید، به خود شما بستگی دارد. با این حال، یکسری اقدامات وجود دارد که توصیه میکنیم برای سازماندهی کارهای خود انجام دهید. به عنوان مثال، سریعا به ایمیلهای مشتریان پاسخ دهید، از ضرب الاجلهای خود مطلع باشید، فایلهای خود را مرتب کنید و مطمئن شوید که حجم کاری خود را تا جای ممکن سادهسازی کردهاید.
- فعال بودن: زمانی که گفته میشود باید فعال باشید، لزوما نیازی نیست که نشان دهید به معنای سنتی، برونگرا هستید. اما برای جذب مشتریان جدید، باید کمی هم شور و اشتیاق مضاعف داشته باشید. اگر میخواهید کسبوکار خود را توسعه دهید، باید چه به صورت حضوری یا دیجیتالی، در شبکهسازی و نزدیک شدن به غریبهها راحت باشید. چه این کسبوکار را به تنهایی به عنوان یک فریلنسر انجام دهید، یا در قالب یک تیم و یا یک شرکت.
- خوش برخورد بودن: برخلاف تصور بسیاری از افراد که فریلنسرها را افراد منزوی و گوشهگیری میدانند، فریلنسر بودن مستلزم برقراری ارتباطات بسیار زیادی است. مجازی و غیرحضوری بودن این ارتباطات، به این معنی نیست که نیاز به آداب معاشرت ندارند. مکالمات سختی در این راه باید انجام دهید؛ نظیر مذاکره برای افزایش نرخ دستمزد یا قطع رابطه با مشتری یا کارفرما. باید این مکالمات را با درایت و به شکلی حرفهای مدیریت کنید. در اکثر اوقات هیچ رئیس یا همکاری وجود ندارد که در مواقع سختی، پشتیبان شما باشد یا از کارتان دفاع کند.
جمع بندی
در این مطلب، به بررسی این موضوع پرداختیم که منظور از فعالیت بعنوان یک فریلنسر چیست. اگر بخواهیم یک جمع بندی به صورت کلی داشته باشیم، میتوانیم بگوییم که فعالیت به عنوان یک نیروی فریلنس میتوان مزایا و معایب خاص خودش را به همراه داشته باشد. برای کار به عنوان یک فریلنسر، با توجه به مواردی که دز این مطلب به آنها اشاره کردیم تنها باید تصمیم بگیرید که آیا حاضر هستید که ریسکهای این کار را که تقریبا همیشه همراه با آن است بپذیرید یا خیر.
فریلنسینگ به معنای آزادی عمل شغلی است اما میتواند در صورت عدم وجود برنامه ریزی به بی ثباتی منجر شود. باید در نظر داشته باشید که شاید فریلنسری چیزی نباشد که در زندگی حرفهای خود به آن نیاز داشته باشید. اما اگر ثبات خود را برای چیزی بیشتر از یک شغل سنتی هماهنگ با اهداف حرفهای خود به خطر میاندازید، این فرصت را دارید که نام و شهرتی در کار فریلنسری برای خود بسازید و به اهداف حرفهای خود برسید.
سوالات متداول
چه شغلهایی را میتوان به صورت فریلنس انجام داد؟
تقریبا تمام خدماتی که یک کارفرما نیاز دارد را میتوان به یک فریلنسر برون سپاری کرد. با این حال، یکسری زمینههای منحصر به فرد وجود دارد که کار فریلنسری در آنها رایجتر از زمینههای دیگر است. این زمینهها، شامل موارد زیر میشوند:
- طراحی گرافیک
- بازاریابی، رسانه و روابط عمومی
- پشتیبانی مالی (مانند حسابداری)
- نگارش، ویرایش و تصحیح
- مد و فشن
- تایپ، ترجمه و تولید محتوای متنی
- عکاسی
- فیلمبرداری
- دیتا اینتری
- برنامه نويسي
چگونه میتوانم شغلهای فریلنسری پیدا کنم؟
مشاغل فریلنسری را میتوان به صورت زبانی از دیگران شنید، از طریق ارجاعات پیدا کرد یا با شبکهسازی به آنها دست یافت. اما این مشاغل، در فضای مجازی و اینترنت هم به وفور یافت میشوند.
پلتفرمهای آنلاین هم یکی از بهترین جاها برای پیدا کردن شغلهای فریلنسری است. برخی از محبوبترین پلتفرمها برای این منظور UpWork، LinkedIn، Craigslist و Fiverr نام دارند که برای استفاده از آنها به سرور مجازی یا VPS نیاز دارید.
فریلنسر به چه کسی گفته میشود؟
فریلنسر، به یک فرد خوداشتغال گفته میشود که خدماتی که در آنها تخصص دارد را ارائه میدهد و ممکن است، در چندین پروژه برای چندین مشتری در آن واحد کار کند. اگرچه امکان کار به صورت بلند مدت هم وجود دارد، اما فریلنسرها، معمولا دستمزد خود را به ازای هر پروژه یا کاری که انجام میدهند دریافت میکنند که میتواند به صورت ساعتی، روزانه، هفتگی یا ماهیانه بسته به نوع پروژه و توافقی که با کارفرما انجام دادهاند، باشد. اکثر کارهای فریلنسری، کوتاه مدت و پاره وقت هستند، اما همانطور که اشاره شد، قرارداد بلند مدت هم بسته میشود.