وردپرس، به عنوان محبوبترین سیستم مدیریت محتوای (CMS) در جهان، به کاربران خود امکان میدهد تا با سهولت وبسایتها و وبلاگهای پویا را طراحی و راهاندازی کنند. یکی از قدرتمندترین ویژگیهای وردپرس، انعطافپذیری آن از طریق افزونهها است. افزونهها، برنامههای جانبی کوچکی هستند که قابلیتها و عملکردهای جدیدی را به وبسایت وردپرسی شما اضافه میکنند. در این مطلب، به بررسی این که افزونه وردپرس چیست، مزایا و کاربردهای استفاده از آنها و همچنین دستهبندیهای رایج افزونهها و نحوه نصب افزونهها خواهیم پرداخت.
افزونه وردپرس چیست؟
وردپرس در سال 2003 به عنوان یک ابزار برای نوشتن وبلاگ شروع به کار کرد. خیلی زود، کاربران فهمیدند که این نرمافزار یک ابزار عالی برای ساخت وبسایت است و دنیایی از امکانات را در اختیار آنها قرار میدهد.
بسیاری از مردم معتقدند دلیل محبوبیت وردپرس، سادگی استفاده از آن است که تا به امروز هم یکی از ویژگیهای کلیدیاش محسوب میشود. اما برخی دیگر میگویند که ساختار قابل تنظیم و انعطافپذیر آن نقش مهمی در محبوبیت وردپرس داشته است. به لطف این ویژگی، امروزه ما تمها و افزونههای وردپرس را داریم.
تمها، ظاهر وبسایت وردپرس شما را میسازند. با استفاده از آنها میتوانید هر چیزی از لیاوت کلی گرفته تا رنگها، فونتها و سایر عناصر ظاهری وبسایتتان را تعیین کنید.
اگر تمها را مسئول ظاهر وبسایتهای وردپرسی در نظر بگیریم، افزونهها کارایی وبسایت را افزایش میدهند. به هر حال، قابلیتهای پیشفرض وردپرس محدود است. محتواها به صورت نوشتهها و صفحات سازماندهی میشوند، کاربران میتوانند نظر بدهند و چند تنظیمات ساده برای تغییر رفتار سایت وجود دارد.
به طور خلاصه، وردپرس ممکن است به صورت پایهای برای یک وبلاگ ساده کافی باشد، اما برای ایجاد وبسایتهای پیچیدهتر بدون افزونهها کارایی لازم را نخواهد داشت. افزونهها میتوانند کارهای مختلفی از اضافه کردن قابلیتهای جدید گرفته تا بهبود امنیت و سادهسازی مدیریت روزانه انجام دهند. تاثیرات یک افزونه ممکن است در قسمت کاربری، پشتیبانی یا حتی عملکرد کلی وبسایت خود را نشان دهد.
به طور نظری، شما میتوانید هر تعداد افزونهای که دوست دارید روی وبسایتتان نصب کنید. اما در عمل، انتخاب افزونهها به چند عامل از جمله نوع وبسایتی که میخواهید راهاندازی کنید، دانش فنی خودتان و بودجهای که در اختیار دارید بستگی خواهد داشت.
یک افزونه وردپرس چطور میتواند به شما کمک کند؟
در حال حاضر، بیش از ۵۹ هزار افزونه در فهرست رسمی وردپرس موجود است. همچنین، هزاران افزونه مختلف از منابع دیگر قابل دستیابی هستند و هر فردی که دانش کافی در کدنویسی داشته باشد، میتواند افزونه خاص خود را طراحی کرده و توسعه دهد.
دلیل وجود این همه افزونه، تا حدی به خاطر پشتیبانی و نگهداری وردپرس توسط یکی از بزرگترین جوامع آنلاین دنیا است، اما بیشتر به این خاطر است که این افزونهها برای انجام تقریبا هر کاری، آزادی عمل قابل توجهی به شما میدهند.
بررسی تمام کاربردهای متفاوتی که افزونهها میتوانند داشته باشند، غیرممکن است، اما در ادامه تلاش میکنیم تا برخی از مهمترین آنها را مورد بررسی قرار دهیم.
ایجاد انواع مختلف وبسایت
وردپرس به دلیل توانایی چندمنظوره بودنش به این محبوبیت دست یافته است. در ابتدا، این پلتفرم به عنوان یک ابزار ساده برای وبلاگنویسی طراحی شد، اما اکنون قادر به پشتیبانی از تقریبا هر نوع وبسایتی است که میتوان فکرش را کرد و این توانایی بیشتر به خاطر وجود تعداد زیادی پلاگین وردپرس است.
به عنوان نمونه، ووکامرس یکی از این افزودنیهاست که میتواند وبسایت وردپرسی شما را به یک مغازه آنلاین تبدیل کند و به قدری کارآمد است که امروزه به عنوان برجستهترین سیستم تجارت الکترونیک خودمیزبان در دنیا شناخته میشود.
اما فروشگاههای آنلاین تنها مثال در این بخش نیستند. افزونهها قادرند تا ظاهر وبسایت شما را دگرگون کنند و امکانات متنوعی را برای انواع کاربردها از جمله انجمنهای گفتگو، سایتهای تجاری، اخبار و سازمانهای دولتی، سایتهای نقد و بررسی محصول، پورتفولیوها، انجمنهای پرسش و پاسخ و بسیاری موارد دیگر ارائه دهند.
افزونهها برای ارتقاء وبسایت شما با قابلیتهای ویژه
جامعه وردپرس مدتها قبل از اینکه اپل شعار «برای هر کاری یک برنامه وجود دارد» را ابداع کند، این رویکرد را با عنوان «برای هر نیازی یک افزونه وجود دارد» دنبال میکرد.
اگر صاحب وبسایت تجاری هستید و به دنبال روشی آسان برای دریافت و پاسخ به سوالات مشتریان احتمالی خود میگردید، توصیه میکنیم از یک افزونه فرم تماس استفاده کنید.
اگر خدماتی ارائه میدهید و نیازمند یک کانال ارتباطی کارآمد بین خود و مشتریانتان هستید، به دنبال افزونههایی برای فعالسازی امکان چت زنده و بخش پشتیبانی باشید.
اگر به طور مرتب تصاویر و عکسهای فراوانی را به نوشتهها و مقالات خود اضافه میکنید، به دنبال افزونه گالری برای ارائه بهترین تجربه از نمایش تصاویر خود باشید.
نقطه قوت وردپرس این است که هر چقدر هم به دنبال قابلیتهای اضافی باشید، احتمالا میتوانید افزونهای را پیدا کنید که به نیازهایتان پاسخ میدهد. این یکی از دلایل محبوبیت وردپرس است.
افزونههایی برای بهبود عملکرد وبسایت
اگر در خصوص کارایی پروژهتان جدی هستید، باید به طور مداوم روی بهبود وبسایت خود کار کنید. بسیاری از افراد به طور غریزی بر محتوا و طراحی تمرکز میکنند و فراموش میکنند که سرعت بارگذاری وبسایت نیز برای تجربه کاربری کلی مخاطبان بسیار حیاتی است.
روشهای زیادی برای بهبود عملکرد یک وبسایت وجود دارد، از جمله کش کردن محتوای ثابت، بهینهسازی تصاویر و راهاندازی وبسایت از طریق شبکه تحویل محتوا (CDN).
شما به عنوان یک کاربر پلاگین وردپرس، به تعداد زیادی افزونه دسترسی دارید که میتوانند بسیاری از این وظایف را به صورت خودکار انجام دهند.
این ابزارها معمولا بسیار پیشرفته هستند و اگر به درستی تنظیم شوند، میتوانند تاثیر قابل توجهی بر سرعت وبسایت شما داشته باشند. علاوه بر سرعت بارگذاری، برخی افزونهها همچنین به بهبود رتبهبندی SEO شما کمک میکنند.
افزونههایی برای کمک به مدیریت آسانتر وبسایت
وردپرس به خاطر سهولت استفادهاش شهرت دارد، اما این بدین معنا نیست که حفظ یک وبسایت موفق کار سادهای است. خوشبختانه، شما به تعدادی افزونه دسترسی دارید که بر وظایف روزمره متمرکز شده و آنها را برای سهولت بیشتر شما بهینهسازی میکنند.
به طور نمونه، ویرایشگر گوتنبرگ که به عنوان سازنده پیشفرض صفحه در وردپرس شروع به کار کرد، اول به صورت یک افزونه بود که قرار بود جایگزینی با ویژگیهای بیشتر نسبت به ویرایشگر اصلی وردپرس باشد.
البته، ادغام آن در هسته وردپرس باعث نارضایتی برخی از مدیران با تجربه شد که به ویرایشگر کلاسیک عادت کرده بودند و فکر میکردند نسخه جدید پیچیده و سردرگمکننده است.
برای رفع این نارضایتی، توسعهدهندگان وردپرس ویرایشگر کلاسیک را به عنوان یک افزونه عرضه کردند، که اکنون میتوانید به جای گوتنبرگ از آن استفاده کنید.
چنین افزونههایی میتوانند در بهبود بسیاری از جنبههای دیگر کارهای روزانه به شما کمک کنند، مانند مدیریت فایلهای سایت از طریق داشبورد وردپرس، ساخت نقشههای XML سایت، مدیریت نسخههای پشتیبان و غیره.
چگونه بهترین افزونه وردپرس را پیدا کنیم؟
با وجود هزاران افزونه، تعجبآور نیست اگر بدانید برای یک کار خاص میتوانید از چندین افزونه مختلف استفاده کنید. اما چگونه میتوان افزونه مناسب را انتخاب کرد؟ به این منظور چند کار وجود دارد که باید انجام دهید:
اطمینان حاصل کنید که افزونه با نیازهای شما مطابقت دارد
هر افزونهای که استفاده میکنید برای هدف خاصی طراحی شده است. پیش از نصب آن، باید اطمینان حاصل کنید که افزونه در دستیابی به نتایج مورد نظر به شما کمک خواهد کرد. به دقت اسناد را مطالعه کرده و تعیین کنید که آیا افزونهای که در نظر دارید برای نیازهای شما مناسب است یا خیر.
بررسی امتیازات افزونه
نظرات دیگر کاربران در مورد افزونهها میتواند بسیار مفید باشد. آنها اغلب در ابراز نظر منفی خود درباره افزونهای که مشکلساز است تردید نمیکنند، بنابراین نقدهای آنلاین میتوانند شاخص خوبی برای سنجش کیفیت یک افزونه باشند.
از توسعه فعال افزونه مطمئن شوید
اگر افزونهای که به طور منظم بهروز نمیشود را نصب کنید، به مرور زمان با نسخههای جدید وردپرس و سایر تمها و افزونهها دچار مشکل سازگاری خواهد شد. حتی بدتر اینکه، نبود بهروزرسانیهای فعال میتواند باعث مخفی ماندن نقاط ضعف امنیتی شود.
بودجه خود را نادیده نگیرید
افزونههای پولی معمولا از نسخههای رایگان پیشرفتهتر هستند. شما ویژگیهای بیشتر و معمولا پشتیبانی بهتری از توسعهدهندگان دریافت میکنید. اما قبل از خرید، باید بررسی کنید که آیا بودجهتان میتواند هزینههای اضافی را تحمل کند یا خیر.
برخی از ضروریترین افزونههای وردپرس
درحالیکه تعداد زیادی افزونه عالی برای وردپرس وجود دارد، برخی از آنها برای بیشتر وبسایتها اساسی به شمار میروند. در اینجا به چند نمونه از افزونههایی که بیشترین اهمیت را دارند، اشاره میکنیم:
– افزونه امنیتی
حفظ امنیت وبسایت ضروری است و افزونههای امنیتی میتوانند در این زمینه مفید باشند. افزونههای متعدد به صورت رایگان و پولی مانند Sucuri و Word Fence وجود دارند که به شما در اسکن وبسایت برای وجود بدافزار، مسدودسازی فعالیتهای مشکوک و بهروز نگه داشتن نرمافزار کمک میکنند.
– افزونه پشتیبانگیری
پشتیبانگیری منظم از وبسایت برای مقابله با احتمال بروز مشکلات، حیاتی است. افزونههای پشتیبانگیری مانند Updraft Plus و Vault Press میتوانند در ایجاد پشتیبانهای خودکار از فایلها و دیتابیس وبسایت به شما کمک کنند.
– افزونه SEO
یکی از بهترین راهکارها برای کسب رتبههای بالاتر در صفحات نتایج جستوجو بهینهسازی برای موتورهای جستوجو (SEO) است. افزونههای سئو مانند Yoast SEO و All in One SEO ابزارهایی را برای بهینهسازی عناوین، توضیحات متا و تصاویر ارائه میدهند.
– افزونه کش
افزونههای کش با ذخیره کردن کپیهایی از صفحات وبسایت شما کار میکنند تا زمانی که کاربران به سایت شما سر میزنند، صفحات سریعتر بارگذاری شده و وبسایت شما سریعتر به نظر برسد. WP Rocket و W3 Total Cache دو مورد از این نوع افزونههای معروف هستند که میتوانند تجربه کاربری بهتری ارائه دهند.
– افزونه فرم تماس
افزونههای فرم تماس مانند WPForms و Contact Form 7 به بازدیدکنندگان امکان میدهند به راحتی از طریق وبسایت با شما تماس بگیرند.
اینها تنها برخی از افزونههای ضروری برای وردپرس هستند. بهترین افزونهها برای وبسایت شما به نیازهای خاص شما بستگی دارد، اما این افزونهها نقطه شروع خوبی به شمار میآیند.
چطور یک افزونه وردپرس نصب کنیم؟
کسانی که تازه با پلاگین وردپرس آشنا شدهاند، شاید فکر کنند نصب افزونه وردپرس کار دشواری است، اما در واقع این طور نیست و روش نصب یک پلاگین وردپرس به این بستگی دارد که قصد دارید آن را از منبع رسمی وردپرس یا از یک فایل زیپ نصب کنید. در این قسمت قصد داریم هر دو روش را به شما آموزش دهیم.
مدیریت همه افزونههای خود را از طریق منوی «افزونهها» که در نوار کناری داشبورد وردپرس قرار دارد، انجام خواهید داد. اینجا همان جایی است که فرایند نصب یک افزونه جدید هم شروع میشود.
نصب یک افزونه وردپرس از منبع رسمی
۱. روی دکمه «افزودن» زیر منوی «افزونهها» در داشبورد وردپرس خود کلیک کنید.
۲. اسم افزونهای که قصد نصب آن را دارید یا یک کلیدواژه را در قسمت «جستوجو افزونهها» تایپ کنید.
۳. روی دکمه «هماکنون نصب کنید» در کنار افزونهای که مدنظرتان است کلیک کنید.
۴. بعد از اینکه نصب تمام شد، برای شروع استفاده از افزونه، روی دکمه «فعالسازی» کلیک کنید.
نصب افزونه از طریق فایل زیپ
اگر افزونهتان در دایرکتوری رسمی وردپرس موجود نباشد، آن را به صورت یک فایل زیپ از فروشنده دریافت خواهید کرد. برای نصب آن، مراحل زیر را دنبال کنید.
۱. مانند روش قبلی زیر منوی افزونهها در داشبورد وردپرس خود، روی دکمه «افزودن» کلیک کنید.
۲. روی «بارگذاری افزونه» کلیک کرده و سپس «attach file» را انتخاب کنید.
۳. فایل زیپ افزونه را روی هارد کامپیوترتان پیدا کرده و روی آن دوبار کلیک کنید.
۴. بعد از انتخاب فایل، روی «هماکنون نصب کنید» کلیک کنید و پس از اتمام نصب، افزونه را فعالسازی کنید.
چه تعداد افزونه وردپرس برای من لازم است؟
درباره اینکه تعداد افزونه وردپرس زیاد است، مدتهاست که بحثهای مختلفی وجود دارد. برخی افراد عقیده دارند که تکتک افزونهها سرعت وبسایت را کاهش داده و تجربه کاربری را تضعیف میکنند.
اما برخی دیگر عنوان میکنند که مسئله بیشتر به کیفیت مربوط است تا تعداد و وبسایتی با پانزده افزونه باکیفیت میتواند نسبت به یک وبسایت وردپرسی با تنها یک افزونه ضعیف عملکرد بهتری داشته باشد.
استدلال دوم احتمالا معتبرتر است. در نهایت، تعداد افزونههایی که استفاده خواهید کرد، عمدتا به پروژه شما و اهدافی که در پی دستیابی به آنها هستید بستگی دارد.
اما یک چیز قطعی است، اینکه نصب افزونههای تصادفی فقط برای تفریح، قطعا ایده خوبی نیست. اگر از یک افزونه استفاده نمیکنید، نیازی نیست آن را در وبسایت وردپرسی خود داشته باشید.
هر افزونه فضا و منابع سختافزاری را مصرف میکند، پس نگه داشتن افزونههایی که دیگر به آنها نیازی ندارید منطقی نیست.
بررسیهای منظم افزونههایتان میتواند به شما کمک کند تا افزونههایی را که شروع به استفاده بیش از حد از منابع سرورتان کردهاند، شناسایی کنید. اگر به موقع آنها را پیدا کنید، میتوانید قبل از اینکه برای کاربر مشکل قابل ملاحظهای ایجاد کند، به دنبال جایگزینی بهتر بگردید.
همچنین، توجه بیشتر به افزونههایتان به شما کمک خواهد کرد تا افزونههایی را که دیگر توسط توسعهدهندگان پشتیبانی نمیشوند حذف کنید. از دیدگاه امنیتی، این امر میتواند بسیار حیاتی باشد.
آیا برای افزونههای وردپرس پشتیبانی وجود دارد؟
ممکن است با دیدن پیچیدگیهای برخی افزونهها، فکر کنید آیا میتوانید در صورت مواجه شدن با مشکل کمکی دریافت کنید یا خیر. این موضوع بیشتر به خود افزونه بستگی دارد.
توسعهدهندگان افزونههای دارای هزینه معمولا تیم پشتیبانی دارند که میتوانید از طریق چت زنده، ایمیل یا تلفن با آنها در ارتباط باشید. در صورتی که سوالی دارید، آنها باید بتوانند به شما کمک کنند. چون برای این نرمافزار پول میدهید، انتظار دارید که اینطور باشد. اما درباره افزونههای رایگان چطور؟ برخی توسعهدهندگان پاسخگوتر از بقیه هستند، اما نمیتوانید انتظار داشته باشید که همه سوالاتتان فورا جواب داده شود. در نهایت، این افزونهها درآمدی برای سازندگانشان ندارند و آنها معمولا بر روی پروژههای دیگری نیز کار میکنند.
با این حال، افزونههای معروف به خوبی مستندسازی شده و دستورالعملهای دقیقی درباره نحوه استفاده و امکاناتشان دارند. علاوهبراین، انجمنهای پشتیبانی نیز وجود دارند که در آنجا کاربران کمتجربهتر سوال میپرسند و افراد با تجربه کمک میکنند.
در کل، اگر از افزونههای رایگان وردپرس استفاده میکنید، بیشتر باید روی کمکهای جامعه حساب کنید. با این حال، شاید تعجب کنید که جامعه چقدر میتواند کمککننده باشد.
نتیجهگیری
افزونهها بخش جداییناپذیر از تقریبا هر پروژهای در وردپرس هستند. از یک سو، طیف باورنکردنی کارهایی که با آنها میتوان انجام داد، نشاندهنده هوشمندی طراحی وردپرس است. از سوی دیگر، به شما ایدهای میدهد که اکوسیستم وردپرس چقدر عظیم است و چگونه میتواند به رشد پروژه شما کمک کند.
میتوان به جرئت گفت بدون افزونهها، وردپرس امروزی وجود نداشت. ما در این مطلب هر آنچه در مورد وردپرس نیاز داشتید را در اختیارتان قرار دادیم، با این حال اگر سوالی در این خصوص دارید در بخش نظرات این مطلب قرار دهید تا کارشناسان ما در مبین هاست به شما پاسخ دهند.
سوالات متداول
افزونههای وردپرس چه کاربردی دارند؟
افزونهها در وردپرس میتوانند نقش مهمی در راهاندازی پروژههای آنلاین ایفا کنند. آنها قادرند تا نصب وردپرس را تنظیم کرده و پلتفرم مورد نیاز برای ساخت وبسایتی با ویژگیهای خاص را ایجاد کنند. علاوهبراین، افزونهها میتوانند عملکردهای جدیدی به وبسایت فعلی شما اضافه کنند، امکان ادغام آن با سایر ابزارها و پلتفرمها را فراهم آورند و در بهبود سرعت بارگذاری و عملکرد SEO سایت کمک کنند.
آیا استفاده از افزونههای وردپرس ضروری است؟
اصولا امکان ساخت یک وبسایت بدون استفاده از هیچ افزونهای وجود دارد. اما، باید در نظر داشت که هسته اصلی وردپرس به تنهایی از نظر عملکردی دارای محدودیتهایی است، بنابراین، اگر قصد دارید وبسایتی فراتر از یک بلاگ ساده یا یک وبسایت اطلاعرسانی ابتدایی ایجاد کنید، بدون افزونهها این کار میتواند چالشبرانگیز باشد.
آیا افزونههای وردپرس رایگان هستند؟
افزونههای موجود در دایرکتوری رسمی وردپرس برای نصب و استفاده کاملا رایگان هستند. با این حال، از طریق سایتهای ثالث میتوان افزونههای پریمیوم وردپرس را پیدا کرد. برخی از افزونههای پولی براساس یک مدل اشتراکی کار میکنند، در حالی که مالکیت برخی دیگر را میتوان با یکبار پرداخت هزینه به دست آورد.