سرور مجازی میکروتیک یکی از انواع سرورهای مجازی است که ویژگیها و قابلیتهای متنوع و پرکاربردی را در دسترس کاربر قرار میدهد. در این مقاله به بررسی این که میکروتیک چیست و چهطور میتوان به آن متصل شد میپردازیم. سرور میکروتیک برای فرآیند مجازیسازی از سیستم عامل اختصاصی این شرکت یعنی RouterOS بهره میبرد. از نظر توانمندیهای نرمافزاری، RouterOS و RouterBoard با یکدیگر شباهتهای زیادی دارند. با گذشت زمان و استقبال کاربران از محصولات میکروتیک، سرور Mikrotik نیز تا حد زیادی توسعه پیدا کرده و امروزه کاربردهای بسیاری دارد.
تاریخچه میکروتیک
در سال 1996، جان و آرنیس، دو دانشجوی MIT آمریکا توسعه میکروتیک را روی سیستمهای لینوکس و مایکروسافت Dos شروع کردند. میکروتیک حاصلِ ادغام این دو نرمافزار با فناوری Wireless LAN Aeronet با سرعتی تا 2 مگابیت بر ثانیه ساخته شده است. میکروتیک در ابتدا فقط 5 مشتری از کشور لتونی داشت.
اما پشتکار عالی سازندگان این فناوری باعث شد تا امروز به یک ابزار قابل اعتماد در دنیای شبکه تبدیل شود و در سراسر جهان از آن به عنوان یک آچار فرانسه یاد کنند. نسخه لینوکس میکروتیک برای اولین بار با کرنل 2.2 راهاندازی شد. این نسخه توسط جان و آرنیس با کمک 5 الی 15 کارمند دیگر ساخته شده است.
میکروتیک از ابتدا فقط بر روی خدمات اینترنتی متمرکز بوده است و جان و آرنیس انتظار نداشتند که الزامات سختافزاری هم در کنار سیستم نرمافزاری ساخته شده افزایش پیدا کند. این موضوع باعث شد تا این دو نفر در نهایت به فکر تولید سختافزار مرتبط بیفتند.
سختافزار روتر میکروتیک
سیستم عامل میکروتیک RouterOS از کامپیوترهای چندهستهای و چند پردازندهای (SMP) پشتیبانی میکند. شما میتوانید این سیستم عامل را بر روی جدیدترین و بهترین مادربردهای اینتل اجرا کنید و از عملکرد عالی جدیدترین پردازندههای چندهستهای بهره ببرید.
میکروتیک RouterOS از نصب بر روی ذخیرهسازهایی با رابط SATA، IDE و USB پشتیبانی میکند که شامل هارددیسکها، کارتهای CF و SD، اساسدیها و موارد دیگر میشود. برای نصب RouterOS به حداقل 64 مگابایت فضای ذخیرهسازی نیاز دارید. RouterOS پارتیشن انتخابی را فرمت میکند و به سیستم عامل پیشفرض دستگاه تبدیل میشود.
البته RouterOS توسط تعداد زیادی از اینترفیسهای شبکه پشتیبانی میشود که شامل کارتهای شبکه 10 گیگابیتی، کارتهای بیسیم با استاندارد 802.11a/b/g/n و مودمهای 3G است.
سیستم عامل میکروتیک چیست و چه ویژگیهایی دارد؟
از سال 1996، میزان محبوبیت و در دسترس بودنِ سرور میکروتیک و محصولات آن در سراسر جهان رشد کرده است. در بخش نرمافزار، MikroTik RouterOS را داریم که یک سیستم عامل مستقل مبتنی بر لینوکس است و از سختافزار میکروتیک روتربرد پشتیبانی میکند.
وبسایت رسمی میکروتیک اسناد گستردهای را در خصوص این سیستم عامل ارائه داده است که اگر علاقهمند باشید میتوانید آنها را مطالعه کنید.
1) فراتر از یک سیستم عامل برای روترها
اگرچه از نظر نام، RouterOS احتمالا به گونهی دیگری بهنظر میرسد، اما سیستم عامل میکروتیک میتواند به عنوان یک سیستم عامل برای کاربردهایی فراتر از روترها استفاده شود. این نرمافزار قابلیت نصب بر روی کامپیوترهای شخصی را دارد تا بدینترتیب آنها را به یک روتر اختصاصی تبدیل کنید.
با مراجعه به صفحه نرمافزار وبسایت رسمی میکروتیک، میتوانید به آخرین نسخه نرمافزار دسترسی پیدا کنید و آن را به صورت سیدی یا در بستر اینترنت نصب کنید.
2) مجموعه گستردهای از ویژگیها
سیستم عامل MikroTik RouterOS دارای ویژگیهای گسترده و متنوعی شامل پیکربندی، فایروال، مسیریابی، شبکه خصوصی مجازی، MPLS، بیسیم، DHCP، هاتاسپات، کیفیت خدمات، پروکسی و ابزارهای مختلف دیگر است.
3) بررسی آزمایشی بدون نیاز به لایسنس
میکروتیک به شما این امکان را میدهد تا قبل از خرید لایسنس، سیستم عامل MikroTik RouterOS را به صورت آزمایشی تست کنید. میکروتیک این حالت آزمایشی را فراخوانی میکند و تا 24 ساعت اجازه دارید به تمامی ویژگیهای این نرمافزار دسترسی داشته باشید.
پس از اتمام 24 ساعت، برای ادامه تجربه عملکرد دستگاه به صورت کامل و بدون محدودیت، به یک لایسنس (License Key) نیاز دارید. این کار با ثبتنام در سایت و انتخاب گزینه «خرید License Key برای RouterOS» بهسادگی قابل انجام است.
البته خوب است به این نکته هم توجه داشته باشید که اگر دستگاه RouterBOARD خودتان را بهطور مستقیم از میکروتیک یا یکی از نمایندگان آن تهیه کنید دیگر نیازی به خرید لایسنس نرمافزاری نیست. تمام سختافزارهای RouterBOARD بهصورت پیشفرض با لایسنس RouterOS عرضه میشوند. لازم به ذکر است که در صورت خرید سرور مجازی میکروتیک نیز نیازی به تهیه لایسنس به صورت جداگانه نخواهید داشت.
سرور مجازی میکروتیک چیست و چه کاربردهایی دارد؟
سرور مجازی میکروتیک در حقیقت سروری است که سیستم عامل RouterOS بر روی آن نصب شده و آن را به یک روتر مجازی قدرتمند تبدیل میکند. میکروتیک RouterOS (و OpenWrt به عنوان یک گزینه متن باز) یک راهحل شبکه عالی است. با MikroTik VPS میتوانید محدودیتها را دور بزنید و دستگاههای خود را بهطور ایمن به اینترنت و همچنین به شبکه و سایر منابع مورد نیازتان متصل کنید.
سرور میکروتیک کارآمد، قادر است هر حجم کاری را مدیریت کند. معماری سطح بالای این سرورها که شامل فضای ذخیرهسازی بسیار سریع NVMe، حافظه رم DDR4 و پهنای باند 1 گیگابیت بر ثانیه میشود این امکان را میسر میکند.
سرور ویپیاس میکروتیک میتواند برای مسیریابی، تانلینگ و سایر عملکردهای شبکه استفاده شود. بیتکوین، پرفکتمانی، پیپال و کارتهای اعتباری از جمله روشهای پذیرفته شده پرداخت برای سرور VPS میکروتیک هستند.
بدونشک کاربردهای متنوعی که سرور میکروتیک در دسترس کاربران قرار میدهد یکی از دلایل مهم محبوبیت آن بهشمار میرود. از مهمترین کاربردهای سرور Mikrotik میتوان به ایجاد یک فایروال، مسیریابی در انتقال دادهها و کانفیگهای شبکه اشاره کرد.
انواع سرور میکروتیک
برای خرید سرور مجازی معمولا با 3 دستهبندی مختلف روبهرو میشوید. این دستهبندیها از نظر جغرافیایی، مدیریت و سیستم عامل استفاده شده با یکدیگر متفاوت هستند. سرور میکروتیک نیز یکی از انواع سرور مجازی است که بهعلت سرعت بوت بالا و عملیات خودکار و بدون نیاز به شروعِ دستی از محبوبیت زیادی برخوردار است.
اگر نحوه مدیریت سرور مجازی را در نظر بگیریم، این سرورها به دو دسته «مدیریت شده» و «مدیریت نشده» تقسیم میشوند. در سرورهای مدیریت شده تمامی کارهای مدیریت توسط شرکت ارائهدهنده خدمات انجام میشود. اما در نوع مدیریت نشده، کنترل و مدیریت سرور کاملا برعهده شما است.
از نظر سیستم عامل، هنگام خرید یک سرور مجازی عموما با سه گزینه لینوکس، ویندوز و میکروتیک مواجه هستید. وبسایتها و سرویسهایی که با زبان پیاچپی برنامهنویسی شدهاند به سرورهای مبتنی بر سیستم عامل لینوکس نیاز خواهند داشت.
سرورهای ویندوزی برای وبسایتهای توسعه یافته بر پایه ASP و NET ایدهآل هستند. اما سرور مجازی میکروتیک چیست؟ این سرورها از سیستم عامل انحصاری شرکت Mikrotik تحت عنوان RouterOS بهره میبرند. این سیستم عامل در واقع نسخهای ویژه و سفارشیشده از لینوکس است که محبوبیت زیادی دارد.
در نهایت سرورهای مجازی بر اساس موقعیت مکانی دیتاسنتر، از نظر جغرافیایی دستهبندی میشود. برای مثال اگر دیتاسنترِ سرور مجازی ارزان قیمتی که خریدهاید در آلمان قرار دارد، در واقع موقعیت جغرافیایی سرور مجازی شما کشور آلمان است.
اما سرورهای مجازی میکروتیک نیز عموما به 2 دسته مختلف تقسیمبندی میشوند؛ سرورهای مبتنی بر معماری x86 و ارائهشده بههمراه یکی از محصولات جدید مانند روتربرد (RouterBoard)، اسایکستی (SXT) و گروو (Groove).
برنامه Winbox و کاربردهای آن
برای اجرای MikroTik RouterOS باید بدانید Winbox چیست و چگونه از آن استفاده کنید. وینباکس یک ابزار کوچک است که امکان مدیریت و پیکربندی RouterOS را برای شما فراهم میکند.
وینباکس از یک رابط کاربری گرافیکی سریع و ساده استفاده میکند و همان چیزی است که میتوانید برای پیکربندی روتر خود استفاده کنید. اگرچه این ابزار یک باینری بومی Win32 محسوب میشود، اما میتوانید آنرا روی لینوکس و macOS هم اجرا کنید.
از آنجایی که همه عملکردهای رابط وینباکس تا حد امکان به عملکردهای کنسول نزدیک هستند، عملا هیچ بخشی از دفترچه راهنما به وینباکس اختصاص نیافته است. برای استفاده از این برنامه کاربردی فقط کافیست آن را در سیستم خود نصب کنید و سپس با استفاده از آیپی سرور Mikrotik متصل شوید.
در واقع شما با یک برنامه ریموت دسکتاپ مواجهاید که بهجای ورود به محیط ویندوزِ یک سیستم دیگر، به سیستم عامل میکروتیک متصل میشوید. برنامه وینباکس با محوریت استفاده در شبکه توسعه پیدا کرده است و بسیاری از ادمینها از این برنامه برای نظارت بر پهنایباند مصرفی کاربران و یا ایجاد محدودیت برای آنها بهره میبرند.
نحوه اتصال به سرور میکروتیک
برای پیکربندی و اتصال به سرور میکروتیک دو روش وجود دارد؛ استفاده از مرورگر وب و نرمافزار Winbox. از آنجاییکه نرمافزار وینباکس در محیط ویندوز اجرا میشود و نحوه استفاده بسیار ساده و کاربرپسندی دارد، بسیاری از کاربران روش دوم را ترجیح میدهند.
بدینمنظور، پس از دانلود برنامه Winbox از سایت رسمی میکروتیک، یک فایل اجرایی Winbox.exe در دسترس شما قرار میگیرد. روی این فایل دوبار کلیک کنید تا لودر اجرا شود. لودر دو حالت ساده (Simple) و پیشرفته (Advanced) را در اختیار شما قرار میدهد.
در حالت ساده آدرس آیپی یا مک روتر، نام کاربری و رمزعبور را در کادرهای مرتبط وارد و سپس روی دکمه Connect کلیک میکنید تا وینباکس به روتر متصل شود.
در روش پیشرفته که از مسیر Tools—>Advanced Mode در دسترس است، میتوانید به پارامترهای بیشتری دسترسی پیدا کنید.
برای اتصال به یک سرور میکروتیک از طریق برنامه وینباکس به تب Neighbors بروید. در این تب، وینباکس باید روتر و مک آدرس شما را پیدا کرده باشد. از لیست ظاهر شده روتر خودتان را پیدا کنید و روی آدرس آیپی/مک کلیک کنید. در نهایت با کلیک روی دکمه Connect میتوانید به سرور میکروتیک مورد نظر متصل شوید.
دورههای میکروتیک
ساختار شغلی میکروتیک مطابق تصویر زیر سازماندهی شده است:
با گرفتن گواهینامه سطح اول (MTCNA)، به هر گواهینامه سطح دوم (شامل MTCRE، MTCWE، MTCTCE، MTCUME، MTCSE، MTCSWE، MTCEWE و MTCIPv6E دسترسی پیدا میکنید. برای دستیابی به گواهی MTCINE، گواهی MTCRE موردنیاز خواهد بود. در ادامه میتوانید توضیحات کوتاهی را در مورد دورههای میکروتیک و کاربردی که دارند مشاهده کنید.
MTCNA – MikroTik Certified Network Associate
مناسب برای: هر کسی که میخواهد درباره سیستم عامل RouterOS بیاموزد؛ یک نقطه شروع خوب برای هر کسی که میخواهد اولین قدمها را در دنیای مسیریابی (Routing) بردارد.
موضوعات اصلی: ورود (Login)، استفاده از RouterOS و RouterBoard، ایجاد یک شبکه ساده، آدرسدهی به آیپی، NAT، سرور DHCP و کلاینت، فایروالها، PPP، صفهای ساده و شبکههای بیسیم.
پیشنیاز: آشنایی کامل با پروتکل TCP/IP
MTCRE – MikroTik Certified Routing Engineer
مناسب برای: هر کسی که میخواهد دانش خود را در مورد شبکههای IP بهروز کند؛ هر کسی که به استفاده از پروتکل OSPF نیاز دارد و میخواهد دانش خود را در مورد تونلها و VLANها ارتقاء بدهد.
موضوعات اصلی: مسیریابی استاتیک، مسیریابی بازگشتی، ECMP، آدرسدهی نقطهبهنقطه، OSPF، Vlan، QinQ، مقدمهای بر BGP و MPLS.
پیشنیاز: دانش خوب در مورد پروتکل TCP/IP و دوره MTCNA.
MTCWE – MikroTik Certified Wireless Engineer
مناسب برای: هر کسی که میخواهد از شبکههای 802.11a/b/g/n استفاده و دانش خودش را درباره استانداردهای وایفای بهروزرسانی کند.
موضوعات اصلی: نصب، استاندارد بیسیم، ابزارهای بیسیم، عیبیابی، تنظیمات پیشرفته، پروتکل 802.11n، امنیت، WDS e Mesh، پل شفاف، Nv2 و Nstreme.
پیشنیاز: آشنایی با پروتکل TCP/IP، آشنایی ابتدایی با فرکانس رادیویی و دوره MTCNA.
MTCTCE – MikroTik Certified Traffic Control Engineer
مناسب برای: ISPهای کوچک، ادمینهای هاتاسپات، مدیران شبکه در پردیسها، مدیران شبکههای شرکتی.
موضوعات اصلی: کلاینت DNS و Cache، DCHP، فایروال پیشرفته، NAT مقصد، NAT مبدا، Mangle، HTB، QoS، وب پروکسی.
پیشنیاز: دانش خوب درباره پروتکل TCP/IP و دوره MTCNA.
MTCUME – MikroTik Certified User Management Engineer
مناسب برای: مدیران شبکه، ISPها، یکپارچهسازان سیستم، توسعهدهندگان API.
موضوعات اصلی: پروفایلهای PPP، اسرار PPP، PPTP e L2TP، کلاینت و سرور PPPoE، RADIUS، ورودی.
پیشنیاز: دانش خوب درباره پروتکل TCP/IP و RADIUS، دوره MTCNA.
MTCINE – MikroTik Certified Inter Network Engineer
مناسب برای: مدیران شبکه، LIRها، ISPهای منطقهای.
موضوعات اصلی: سیستمهای خودکار، BGP، Path Vector، iBGP و eBGP، سناریوهای مختلف شبکههای خصوصی، مسیرهای استاتیک و داینامیک، RSVP.
پیشنیاز: دانش عالی درباره پروتکل TCP/IP و گواهینامههای MTCNA و MTCRE.
سوالات متداول
سرور مجازی میکروتیک چیست؟
این سرور مبتنی بر سیستم عامل RouterOS میکروتیک است که امکانات بسیار خوبی را در اختیار کاربران قرار میدهد. برای اتصال به این سرور میتوانید از برنامه کاربردی Winbox بهره ببرید.
آیا vpsmarket سرور میکروتیک ارائه میدهد؟
بله،شما میتوانید به سایت اصلی vpsmarket مراجعه کنید و پلن مورد نظر خود را انتخاب و خریداری نماییدو برای دریافت راهنمایی بیشتر در رابطه با سرور میکروتیک میتوانید با کارشناسان ما در vpsmarket تماس بگیرید.
آیا پس از خرید سرور میکروتیک نیاز به تهیه لایسنس جداگانه دارم؟
خیر پس از خرید سرور میکروتیک از vpsmarket نیازی نیست برای سیستم عامل RouterOS یک لایسنس مجزا تهیه کنید. بهطورکلی لایسنسهای میکروتیک در شش سطح مختلف ارائه میشود که سطح شش بالاترین آزادی عمل را برای مدیریت در اختیارتان قرار میدهد. تمامی سرورهای ارائه شده در vpsmarket با دسترسی سطح ۶ در دسترس کاربران قرار میگیرند.
کاربردهای متداول سرور میکروتیک چیست؟
مسیریابی، فایروال، ارتباط بیسیم، پروکسی سرور و شبکه خصوصی مجازی از جمله مواردی هستند که با استفاده از سرور مجازی میکروتیک میتوان آنها را مدیریت و پیکربندی کرد.