دایرکت ادمین یک سیستم کنترل پنل هاست است که برای سهولت و راحتی کاربران عرضه شده است.
برای مدت زمان بسیار زیادی، سلطه cPanel بر روی کنترل پنل سرویس های هاست بر کسی پوشیده نبود. تا قبل از تغییر مدیریت cPanel اوضاع آرام و خوب بود، اما با تغییر آن، ورقها به کلی برگشت! زمانی که مدیریت cPanel تغییر کرد، قیمت محصولات افزایش یافت و ارائه دهندگان هاستینگ، یک شبه متحمل افزایش صدها و حتی هزاران درصدی هزینهها شدند. با اینکه cPanel از مزایای متعددی برخوردار است، اما به نظر میرسد که مقرون به صرفه نیست و به همین دلیل، به یک جایگزین کم هزینهتر نیاز بود. در این برهه زمانی بود که دایرکت ادمین ایجاد و در دسترس کاربران قرار گرفت.
اگر شما هم تمایل دارید که بدانید دایرکت ادمین چیست و استفاده از آن چه مشخصات و مزایایی به همراه دارد، تا پایان این آموزش با ما همراه باشید!
دایرکت ادمین چیست؟
سوالی که شاید برای شما پیش آمده باشد این است که اصلا دایرکت ادمین چیست و برای چه منظوری ایجاد شده است؟ دایرکت ادمین در سال 2003 تحت مجوز اختصاصی JBMC Software به بازار عرضه شد و از آن زمان تاکنون، به فعالیت مشغول بوده و توانسته به یکی از کنترلپنلهای محبوب کاربران تبدیل شود. این کنترل پنل همه کاره، برای راحتتر کردن کارهای روزمره مدیران وب سایتها (مخصوصا آنهایی که تجربه کمی در این زمینه دارند) ساخته شده است.
شما میتوانید کنترل پنل دایرکت ادمین را مانند cPanel، بر روی سیستم عامل لینوکس و تمامی توزیعهای اصلی آن (مانند CentOS، Debian، CloudLinux، Ubuntu، Red Hat و… ) اجرا کنید. توجه داشته باشید که دایرکت ادمین توسط سیستم عاملهایی که مبتنی بر ویندوز هستند (مانند ویندوز 7، ویندوز 8، ویستا، ویندوز 10 و… ) پشتیبانی و اجرا نمیشود.
اگر به هر دلیلی امکان دسترسی به ویندوز لینوکس را ندارید، میتوانید با تهیه سرور مجازی لینوکس، سیستم عاملهای پایه لینوکس/یونیکس را نصب کرده و برنامههای خود را بر روی آن اجرا نمایید.
کنترل پنل دایرکت ادمین علاوه بر مقرون به صرفه بودن، نسبت به cPanel به منابع سختافزاری کمتری هم نیاز دارد. منابع مورد نیاز این کنترل پنل به موارد زیر خلاصه میشود:
- پردازنده: 500 MHz
- حافظه رم: حداقل 1GB
- فضای خالی دیسک: 2GB
هاست دایرکت ادمین چیست؟
هاست دایرکت ادمین، به هاست لینوکسی گفته میشود که کنترل پنل دایرکت ادمین روی آن نصب شده باشد. پس از پایان نصب، هاست با کنترل پنل DA مدیریت میشود.
اگر در حال حاضر از سیستم عامل ویندوز استفاده میکنید، میتوانید با خرید سرور مجازی ارزان، کنترل پنل DA را به سادگی نصب و از مزایای آن استفاده نمایید.
مزایای دایرکت ادمین
حال که متوجه شدیم directadmin چیست، وقت آن رسیده که با معرفی مزایای مختلف، بیشتر با آن آشنا شویم…
هاست دایرکت ادمین چندین ویژگی قابل توجه دارد که شاید به خودی خود منحصر به فرد به نظر نرسند، اما با معرفی هر نسخه جدید، بهبودهای زیادی را در این موارد مشاهده خواهید کرد. این ویژگیها عبارتند از:
رابط گرافیکی (GUI): اگر شما هم جزو افراد ساده پسند هستید، کنترل پنل دایرکت ادمین انتخاب مناسبی برای شما محسوب میشود. به جای اینکه با بخشها و گزینههای مختلف سردرگم شوید، تنها با استفاده از 3 بخش اصلی مدیر حساب، مدیر ایمیل و ویژگیهای اضافی، تمام کارهایتان را انجام میدهید. چه چیزی از این سادهتر؟!
برنامههای اشتراکی مقرون به صرفه: همانطور که قبلا عنوان کردیم، قیمت پایین ابزارهای دایرکت ادمین، یکی از اصلیترین مواردی است که آن را از رقبای خود جدا میکند. دایرکت ادمین یک حساب آزمایش رایگان و سه گزینه پریمیوم (غیررایگان) دارد که کمترین آن، از 2 دلار در ماه شروع میشود. افرادی که به دنبال منابع اختصاصی بیشتر و قدرتمندتر هستند، میتوانند با خرید VPS ارزان قیمت و نصب DA بر روی آن، از تمامی ویژگیهای یک پلتفرم عالی بهرهمند شوند.
پشتیبانی یکپارچه: علاوه بر اینکه میتوانید از بخش پشتیبانی ارائه دهنده هاست خود، پشتیبانی دریافت کنید، امکان دریافت پشتیبانی مستقیم از مهندسین دایرکت ادمین را نیز خواهید داشت. در صورتی که یکی از طرحهای Lite و Standard را دریافت کرده باشید، در داخل کنترل پنل خود، از یک سیستم یکپارچه برخوردار خواهید شد که در زمان بروز مشکل در کنترل پنل، به شما امکان دریافت کمک مستقیم از منبع را میدهد.
بازیابی خودکار: یکی دیگر از ویژگیهای خارق العاده دایرکت ادمین این است که به طور خودکار، مشکلات را برطرف میکند. اگر به طور غیر منتظره چیزی از بین برود، DA سیستم را مجددا راه اندازی میکند تا ببیند آیا مشکل برطرف میشود یا خیر؟ در صورتی که مشکل برطرف نشد، DA یک اعلان اضطراری برای مدیر وب سایت ارسال میکند تا او بتواند در کمترین زمان ممکن، مشکل را حل نماید.
بخشهای اصلی directadmin
برای اینکه سادگی و یکپارچگی دایرکت ادمین حفظ شود، توسعه دهندگان آن، دامنهی ویژگیها را تا جای ممکن نسبتا پایین نگه میدارند. با این حال، DA تمام گزینههای ضروری را برای توسعه دهندگان، وب مسترها و فروشندگان ارائه میدهد تا آنها بتوانند یک سرور اختصاصی یا VPS را به بهترین شکل مدیریت کنند. برخی از بخشهای اصلی directadmin شامل موارد زیر میشود:
مدیر حساب (Account Manager)
این بخش، یکی از مهمترین قسمتهای هاستینگ شما به شمار میرود. با استفاده از بخش Account Manager، شما قادر هستید حسابهای FTP، گواهیهای SSL و پایگاههای داده MySQL را مدیریت نمایید. همچنین، عملیات دامنه شما در این بخش گنجانده شده است و گزینههایی برای تصمیم گیری درباره زیردامنهها، مناطق DNS و تغییر مسیرهای سایت در اختیار دارید.
مدیر فایل (File manager)
File manager یک روش مدیریت فایل بسیار ساده، سریع و کاربر پسند در دایرکت ادمین است که میتواند جایگزین خوبی برای FTP باشد. در این بخش، شما گزینههایی برای ایجاد و ویرایش یک وب سایت را در اختیار دارید.
مدیر ایمیل (Email Manager)
در این بخش، کاربران میتوانند حسابهای POP3 ایجاد کرده و صندوقهای پستی، نامهها، لیستهای پستی، پاسخهای خودکار خود را کنترل کنند. با استفاده از فیلترهای موجود در این قسمت، میتوانید ایمیلها را بر اساس نام دامنه، اندازه یا کلمات کلیدی مسدود کنید.
مدیریت (FTP management)
در این بخش، میتوانید حسابهای مختلف FTP ایجاد کرده و برای هر کدام از این حساب ها، مجوزهای دسترسی به پوشه و ورود افراد/سیستمهای ناشناس را تنظیم نمایید.
ویژگیهای اضافی (Additional Features)
بیشتر ویژگیهای دایرکت ادمین، برای کاربران پیشرفته مناسبتر هستند؛ اما به عنوان یک کاربر عادی و تازه کار، پس از آنکه متوجه شدید directadmin چیست و چه مزایایی دارد، خوب است که برخی از ویژگیهای اضافی آن را امتحان کنید. به عنوان مثال، فعال کردن “احراز هویت دو مرحله ای” به شما این امکان را میدهد که امنیت سیستم خود را بیشتر کنید.
تفاوت دایرکت ادمین و سی پنل چیست؟
دایرکت ادمین و سی پنل، شباهتهای عمده زیادی با یکدیگر دارند. به عنوان مثال، هر دو از سیستم عامل لینوکس پشتیبانی میکنند. همچنین، هر دوی آنها، چهارچوب پیکربندیهای سرور و رابط کاربری گرافیکی مناسبی را به کاربران خود ارائه میدهند. با این حال، نمیتوان از تفاوتهای آنها چشم پوشی کرد. برخی از مهمترین تفاوتهای این دو پلتفرم، عبارتند از:
1. عملکرد
در دایرکت ادمین اکثر کارها از طریق خط فرمان انجام میشود. در مقابل، سی پنل تمامی پیکربندیها و عملکردها را از طریق رابط کاربری گرافیکی ارائه میدهد. همچنین، سی پنل دارای آموزشهای آنلاین، انجمنها، راهنماهایی درباره نحوه کار ابزارها و موارد بسیار دیگری است که در دایرکت ادمین وجود ندارند.
2. قابلیت گسترش
اضافه کردن ماژولها و پلاگینها در سی پنل به صورت رایگان و بسیار آسان انجام میشود. در مقابل، دایرکت ادمین اجازه استفاده از طیف وسیعی از پلاگینها را به کاربران خود میدهد، اما برای بسیاری از عملکردهای اضافی، باید هزینه پرداخت شود.
3. رابط کاربری
گزینههای موجود در منوی دایرکت ادمین نسبت به سی پنل کمتر و سادهتر به نظر میرسند. با این حال، پیدا کردن همه چیز در سی پنل نیز بسیار ساده است، اما برای کاربران تازه کار، ممکن است کمی چالش برانگیز باشد.
4. هزینه
قیمت، یکی از مهمترین فاکتورها در زمان انتخاب کنترل پنل برای هاست است. همانطور که قبلا عنوان کردیم، cPanel نسبت به DA گران تر است.
سوالات متداول
آیا دایرکت ادمین رایگان است؟
دایرکت ادمین به شما اجازه استفاده 60 روزه از نسخه آزمایشی رایگان را میدهد که شامل تمامی بخشهای اصلی و فرعی آن میشود و تمام بهروزرسانیها نیز در این دوره 60 روزه، انجام میشوند.
پس از اتمام دوره آزمایشی، 3 پلن غیررایگان پیش روی شما قرار داده میشود و در صورتی که همچنان میخواهید از این کنترل پنل استفاده کنید، باید از بین آنها، یکی را انتخاب نمایید. این 3 طرح عبارتند از:
Personal: تقریبا 2 دلار در ماه هزینه دارد و امکاناتی نظیر 1 حساب، حداکثر 10 دامنه و پشتیبانی انجمن را در اختیارتان قرار میدهد.
Lite: تقریبا 15 دلار در ماه هزینه دارد و امکاناتی نظیر 10 حساب، حداکثر 50 دامنه و پشتیبانی از توسعه دهندگان را در اختیارتان قرار میدهد.
Standard: تقریبا 29 دلار در ماه هزینه دارد و امکاناتی نظیر حساب و دامنه نامحدود و همچنین پشتیبانی از توسعه دهندگان را در اختیارتان قرار میدهد.
امکان نصب دایرکت ادمین روی سرور ویندوز وجود دارد؟
خیر. دایرکت ادمین توسط سیستم عاملهای مبتنی بر ویندوز، پشتیبانی نمیشود. در نتیجه، شما نمیتوانید این کنترل پنل را بر روی سرور مجازی ویندوز نیز نصب نمایید.
با این حال، میتوانید با خرید سرورهای مجازی لینوکس، کنترل پنل دایرکت ادمین را نصب کرده و از قابلیتهای آن استفاده نمایید.